Pingpongen als beloning

Nieuwe dingen leren is goed voor je, ook als je de zestig al gepasseerd bent. Met die boodschap begon Bettine Vriesekoop vorige week haar lezing bij TTV Pecos. Ze inspireerde haar publiek tot enthousiaste deelname aan de clinic die erop volgde. Serieuze lessen, met een vleugje speeltuin.

Ruim veertig bezoekers waren naar het Thorn Tafeltenniscentrum gekomen. Voor de voormalig wereldtopper, en daarnaast om kennis te maken met de sport, met de ouderengroep en om misschien lid te worden bij Pecos. Vriesekoop vertelde hoe ze als tiener voor het eerst in China kwam om keihard te trainen. Hoe ze later van haar China-ervaring haar werk maakte. En hoe belangrijk haar sport daar is. Elke dag spelen 350 miljoen Chinezen tafeltennis. Onder hen juist ook de ouderen. Iedere ochtend stromen de parken vol, er wordt muziek gemaakt, gedanst en gepingpongd.

Chinezen weten namelijk al langer hoe goed dat spelletje is voor lichaam en geest. ‘En ze willen gezond blijven, want de zorg is daar onbetaalbaar, en deels ook corrupt’, legde Vriesekoop uit. Maar bovendien wordt er anders tegen de ouderdom aangekeken. Er is veel respect voor ouderen. Het hoofd van de familie heeft er het laatste woord. ‘En die ouderen zelf staan daar in het park met het idee: hier hebben we het allemaal voor gedaan. Na een leven van hard werken, is het nu tijd om ongedwongen en gezellig met elkaar te tafeltennissen. Het is net een speeltuin.’

Veel meer aanmoediging had haar gehoor niet nodig. Ongeveer de helft kwam voor het eerst tafeltennissen, de andere helft bestond uit de recreantengroep die sowieso al elke woensdagochtend bij Pecos speelt. Vriesekoop is op een missie om het tafeltennis te promoten onder senioren en was blij verrast met zoveel belangstelling. De deelnemers weten nu in elk geval hoe ze hun batje moeten vasthouden, ze leerden de eerste slagen, oefenden hun reflexen en balgevoel. Sommigen waren nog lang niet klaar toen Vriesekoop alweer vertrokken was. Maar de speeltuin is elke dag open. Op woensdagochtend speciaal voor zestig-plussers.