Bettine Vriesekoop komt woensdag 14 december naar Oegstgeest. De voormalig toptafeltennisster zet zich tegenwoordig in om ‘haar’ sport te promoten. Ze verzorgt een korte lezing en vervolgens een clinic voor de oudere recreantengroep bij Pecos. Ook alle andere 60-plussers met sportieve interesse zijn van harte welkom.

Vriesekoop is nog steeds Nederlands bekendste tafeltennisster. Ze was in de vorige eeuw twee keer Europees kampioen en reikte tot de kwartfinale op de Olympische Spelen van Seoul (1988). Destijds gold ze als de enige Europese speelster die de Chinese overmacht in het tafeltennis wist te bedreigen.

Na haar bestaan als topsporter studeerde Vriesekoop Chinees, werd NRC-correspondent in Beijing en schreef een aantal boeken. Nu ze zelf de zestig is gepasseerd fungeert ze als ambassadeur van het ouderentafeltennis. Haar boodschap is dat je als oudere moet (blijven) bewegen. En dat tafeltennis niet alleen leuk is om te doen, maar ook enorm goed voor het oudere brein. “Het is een sport van aanpassen, kijken en inschatten. Allemaal dingen om ook je brein fit te houden.”

Vriesekoop vertelt in haar lezing over de keuzes die ze maakte. De keuze voor het tafeltennis, vervolgens voor topsport, en de keuze voor China. En daarna is het tijd om te gaan tafeltennissen. Want dat is waar het haar om te doen is: ouderen in beweging krijgen.
En ook daarbij put ze uit haar Chinese ervaring. “Ouderen worden daar ontzettend geëerd, omdat zij alle wijsheden hebben verworven. Zij hebben alle sporen verdiend en alle diensten bewezen. In China is het de kunst om zo oud mogelijk te worden en op een zo gezond mogelijke manier. Dat sluit goed aan bij mijn persoonlijke doel. Niet zozeer zo oud mogelijk wil worden, want dat weet je toch vaak niet, maar ik wil wel zo lang mogelijk een kwaliteit van leven behouden.”

Voor een kwalitatief leven moet je wel dingen doen, zegt ze. “Ik merk nu ik ouder word dat je je levensstijl moet aanpassen. Alles verandert, en je lichaam ook, daar moet je in meegaan. Dus is bewegen heilig. Als ik niet beweeg voel ik me ten eerste doodongelukkig. Ten tweede ben ik binnen de kortste keren depressief of ik word ziek.” Daarom, nogmaals: “Je moet jezelf blijven uitdagen. Ook als je denkt, ik ben moe. Nee, toch gaan trainen. Ik doe ook nog krachttraining. Ook als je ouder bent, jezelf uitdagen. Als je dat niet doet, dan gaat het hier in je bovenkamer, en met je lichaam alsmaar naar beneden.”

De lezing en clinic van Vriesekoop is op woensdag 14 december van 10 tot 12 uur in het Thorn Tafeltenniscentrum aan de Voscuyl. Toegang gratis, aanmelden is niet noodzakelijk. Batjes en balletjes zijn aanwezig, neem wel sportschoenen mee. En voor wie de smaak te pakken heeft: de ouderengroep van Pecos speelt elke woensdagochtend. Meer informatie: ronald@rijsdorp.nl